Potek praznovanja velikega šmarna v Vremah

Trije dnevi so bili posvečeni praznovanju Velikega šmarna v Vremah. Sobota, 13. avgusta  je bila posvečena romanju vernikov v cerkev Marijinega vnebovzetja s katerim so počastili kip fatimske Matere Božje ter blagoslovili prenovljene orgle v tamkajšnji cerkvi. Naslednji večer je bila ob 19. uri  v cerkvi tradicionalna akademija Tebi Marija, na kateri sta bili predstavljeni dve knjigi naših domačinov. Prva knjiga z naslovom, ” Vakuli riti v garžet”, zbirka folklornih in spominskih pripovedi s Kraškega roba in Brkinov, Sežane in Razdrtega, avtorice Nade Kerševan ter druga knjiga pesniške zbirke, znaslovom ” Pomladanske zarje”, preminulega avtorja Danila Florjančiča, ki jo je v samozaložbi izdal sin Damijan Florjančič . Z avtorico Nado Kerševan se je pogovarjala Katja Prunk, ki jo je vzpodbujala k temu, da je prisotnim razkrila vse od začetne spodbude za knjigo in njenim nastajanjem. O knjigi je spregovorila tudi urednica knjige ddoc. Marija Stanonik. Nekaj teh pripovedi so prebrale domačinke iz avtoričinih zapisanih vasi. O nastajanju knjige in izdaji pesniške zbirke Danila Florjančiča, pa so spregovorili njegovi sorodniki, njegova pravnukinja, ki je vodila predstavitev, podrobneje pa je osvojem očetu spregovoril sin Damijan, ki je skupaj s svojima sestrama prebral nekaj njegovih pesmi. Posebno besedo je zbirki namenila tudi urednica ddoc. Marija Stanonik. Kulturni program so popestrile učenke glasbene šole Sežana.

Predsednica društva Urbanščica, Mirjam Frankovič Franetič,  se je s šopkom cvetja zahvalila in avtorjema čestitala v imenu Krajevne skupnosti, Občine Divača ter v imenu vseh krajanov. Izrazila je, da so vremci zelo ponosni na ljudi, ki zaznamujejo naš kraj ter širši kulturni prostor z novimi knjižnimi pridobitvami. Obenem je vsem krajanom čestitala za praznik Marijinega vnebovzetja ter se z manjšim darilom zahvalila in se poslovila od župnika Tomaža Kodriča, ki je nastopil službovanje v Podnanosu ter pozdravila novega župnika, Ivana Bajca, ki je nastopil službovanje v Vremah ter jima zaželela vse dobro v novem kraju delovanja.

Na praznični dan Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta pa so se v Marijini cerkvi zvrstile svete maše ob 9. uri, ob 11. uri in zadnja ob 16. uri. Ves dan je potekal srečelov za obnovo cerkve, po maši so domačinke poskrbele za pogostitev, naše društvo TKŠD Urbanščica pa se je s stojnico  predstavilo s propagandnim materialom ter peko krompirja na masti.

MFF

Veliki šmaren 1Veliki šmaren- 20160814_20191420160814_194833 Veliki šmaren 2Veliki šmaren 3