DOGODKI DRUGEGA DNEVA PRIREDITEV

Pred fameljsko cerkvijo sva s Heleno pričakali in pozdravili kar nekaj domačinov in drugih obiskovalcev, ki so prišli iz Kačič in tudi iz Kopra. Na pohodu, ki je trajal skoraj štiri ure sva razkrili kar nekaj zanimivih kotičkov naše naravne in kulturne dediščine. V pogovor sva vključili tudi udeleženko Darjo Kranjc, etnologinjo iz Javnega zavoda Parka Škocjanske jame ter Edija Drobnjaka iz Zavoda za gozdove Sežana, ki nas je v zaključnem delu pohoda popeljal še do gradišča Soline nad Dolnjimi Vremami. Obiskali smo cerkev sv. Tomaža v Famljah, od daleč opazovali hrib Stari grad, tudi gradišče, kjer je nekoč stal grad nad vasjo. Legenda pravi, da je v njem živel zelo krut graščak, ki se je grdo znašal nad svojimi tlačani. In ker se kasneje vse vrača in plača, je tudi sam umiral v hudih mukah. Pot smo nadaljevali do ruševin fameljskega mlina ter do škofeljskega mostu. Od tam do mitnice ter do “šhta” nekdanjega rudnika črnega premoga v Vremskem Britofu. V dvorani smo si ogledali razstavo ter nadaljevali pot skozi vas Vremski Britof ter seznanili udeležence z vsemi tamkajšnjimi zanimivostmi, z vremsko podružnično šolo, cerkvijo sv. Lovrenca, Makselnovim portalom, Ravnikarjevim zidom, ki krasi objekt Pošte ter pred kratkim zaprte trgovine Pekarne d.o.o Postojna. Naša zadnja trasa poti se je začela vzpenjati vse do Ješevnika in Špitala nad Dolnjimi Vremami, kjer stoji obeležje v spomin na umrle, ki so gradili Južno železnico, nato je sledil še sestop do Famelj. Udeleženci pohoda so izrazili presenečenje in pohvalo nad tem, kake lepote vse skriva Vremska dolina. Organizatorji smo jih povabili, da se nam pridružijo tudi drugo leto, ko bomo razkrili zanimivosti še ostalih vasi.
Zvečer se je odvijal kulturni program v katerem so se predstavile mlade članice Plesnega društva Srebrna iz Senožeč, z ribiškim skečem sta publiko nasmejala naša člana Jure in Jože, gostja večera pa je bila Erna Stančič v vlogi gasilca Pepija, ki je do solz nasmejal zbrano občinstvo. Po končanem programu sem vse povabila, da si ogledajo razstavo ter se ob pijači in jedači poveselijo z nami ob plesni glasbi ansambla Zvita feltna.
Balinanje, ki naj bi se odvijalo na praznični dan, pa je zaradi dežja in razmočenega terena odpadlo in se ga bo preneslo na drugi termin. MFF