NEPOZABNA STROKOVNA EKSKURZIJA

Člani ter ljubitelji vremskega društva TKŠD Urbanščica smo se prvi dan v septembru družili na Pohorju in v Saleški dolini. Zbrali smo kar 48 oseb ter organizirali poučno in obenem zabavno ekskurzijo, kjer smo v Slovenj Gradcu pri družini Perger spoznavali in občudovali družinsko tradicijo devetih generacij, ki jo ohranjajo in vzdržujejo že od daljnega leta 1757. S trdim delom vseh družinskih članov ustvarjajo in izdelujejo tudi v svetu priznane mojstrovine iz svečarstva, lectarstva in medičarstva. Sprejel nas je najmlajši sin Lucijan, ki nam je za dobrodošlico prebral pesem, ki jo je prav za nas napisal njegov oče, preden sta se s soprogo odpravila na zaslužen dopust. Ogledali smo si filme, na policah in vetrinah občudovali njihove izdelke domače in umetnostne obrti ter izdelke, ki so bili izbrani za protokolarna darila Republike Slovenije. Seveda pa njihove prostore krasijo tudi unikatni izdelki znanih slovenskih umetnikov in oblikovalcev, med njimi tudi našega primorskega rojaka Oskarja Kogoja.
Nekaj izdelkov Pergerjevih smo si v njihovi lični trgovinici lahko tudi kupili, pogostili pa so nas z medico, medenjaki in raznovrstnimi bomboni, ki jih tudi sami izdelujejo.
Z vožnjo smo nadaljevali na Kope, kjer sta nas s humornim šovom ter z zabavnimi »holcerskimi igrami« animirala tamkajšnja »holcerja«(drvarja). Preizkušali smo se v žaganju debla, v nizanju drv ter v zabijanju žebljev, si v dvorani ogledali filme o naravni in kulturni dediščini pohorskih gozdov, na koncu pa okusili še pohorski lonec. Vreme nam je ves čas lepo prizanašalo. Kadarkoli smo bili na prostem, je prenehalo deževati. Ob povratku s Pohorja smo si v spremstvu lokalne turistične vodičke ogledali še prenovljeni mestni trg Velenja, ki sploh ne deluje več kot nekako sivo rudarsko mesto, pač pa kot zelo čisto, ozelenelo in moderno mesto. Velenju pravijo tudi Pikino mesto, saj se v mesecu septembru ob jezeru odvija vsakoletni tradicionalni Pikin festival, ki ga obiščejo otroci in mlade družine iz vse Slovenije in tudi iz drugih držav. Na avtobusu nas je s pesmijo in harmoniko zabaval Miro iz Kala, z vici pa sta nas nasmejala Jan in Ljubo. Seveda brez dobre malice in pijače bi bil izlet suhoparen. Kar dvakrat smo se do sitega najedli ter se posladkali s krofi in s sladicami, ki so jih pripravile naše izletnice. Mirjam Frankovič Franetič