Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, 5. decembra, smo imeli v prostorih vremske šole v gosteh prostovoljko, gospo Majdo Mateta, njenega moža Marjana in njeno sestro Marijo. V dobri urici časa nam je v sliki in besedi orisala svojo in moževo popotovanje po deželah, kjer zelo cenijo čaj, tako kot pri nas cenimo pitje kave. S čaji je povezala zgodovino nastanka in pot čaja, gojenje in obiranje čaja, pripravo čaja, ter kulturo pitja čaja v posameznih deželah, Japonske, Kitajske, Mongolije, Rusije, Indije, Amerike, Anglije in še v mnogo drugih deželah. Po končanem predavanju nam je njena sestra Marija skuhala kar dva čaja ob katerih smo poklepetali in še marsikaj zanimivega izvedeli. Prvi čaj je bil Tibetanski čamasleni čaj-Po Cha, ki je tipična tibetanska pijača, ki ga pijejo tekom celega dneva, saj jih segreje in jim da potrebno energijo. Drugi čaj pa je bil masala chai črni čaj, ki pomeni v indijskem jeziku ” začinjen čaj”. Ta čaj ni priljubljen samo v Indiji ampak tudi drugod po svetu in je eden izmed glavnih napitkov v ponudbi izmed številnih kavarn in čajnic. MFF