KULTURNO OBARVAN SPOMIN NA BOGOMIRJA MAGAJNE

KULTURNI DAN OBČINE DIVAČA
SENOŽEČE, DVORANA RUDOLFA CVETKA, 17. 1. 2020 ob 18.00
MLADI IZ OBČINE DIVAČA
PROGRAM PRIREDITVE

ALENA ALIBABIČ:
NA MOSTU SLONIM. S POMLADNIMI ŠOPI CVETLIC SO MU PORASLE STENE. VALČKI VODA SKAKLJAJO PO BELIH KAMNIH. ROJENI IZ LEPOTE TEGA KRAJA POTUJEJO KOT TRUMA ŽIVIH PRAVLJIC V NAROČJE PREKZEMELJSKIH REK, V ŠIROKO VELIČASTVO MORIJ.

1. Moderatorka JERNEJA ŠKRLJ:
Prelepa vasica, Gornje Vreme se nahaja v zeleni dolini reke Reke. V občini Divača smo ponosni na to Vremsko dolino, kjer se je 13. januarja leta 1904 rodil pisatelj in zdravnik dr. Bogomir Magajna. Medicino je študiral v Ljubljani in Zagrebu, specializiral za duševne bolezni, služboval v Ljubljani in Polju. Umrl je 27. marca 1963 v Ljubljani, kjer je tudi pokopan. Magajna je pisal prozno delo za odrasle, za mladino in za otroke. Najbolj odmevna je povest Brkonja Čeljustnik, Racko in Lija, V deželi pravljic in sanj, O zlatem klasu, zlatem grozdu in biseru, Povestica o punčki Maji in številne druge, ki smo jih poslušali že v vrtcu, prebirali v šoli, a spomnimo se jih tudi še danes.
Vse najboljše za rojstni dan, dragi naš pisatelj Bogomir. Kako bi bil vesel, če bi videl, da nosi danes njegovo ime naša osnovna šola, naša glavna ulica, spominska zbirka in zagotovo bi bil presrečen, ko bi lahko na svoj rojstni dan praznoval kar s celotno občino občinski kulturni dan. V spomin na pisateljev rojstni dan imamo v naši občini 13. januarja naš občinski kulturni dan. V občini imamo tudi Magajnovo literarno pot, ki je vpisana v register slovenskih pisateljskih poti Slovenije. Več let turistično društvo Urbanščica organizira meseca marca tradicionalni pohod po Magajnovi poti na Vremščico. Imamo tudi Magajnovo bralno značko in vse to dokazuje, da je spomin na našega pisatelja ohranjen in živ.
V imenu Občine Divača, organizatorice nocojšnje prireditve, z veseljem pozdravljam vse, ki ste se zbrali, da bi skupaj praznovali. Malo je občin v naši deželi, ki praznujejo svoj lokalni kulturni dan, zato smo lahko še posebej zadovoljni in ponosni, da v našem okolju namenjamo kulturi posebno mesto.
Letošnja rdeča nit kulturnega dne je namenjena mladim. Veseli in počaščeni smo, da bomo danes pokazali utrinke našega kulturnega ustvarjanja in razmišljanja. Mlade je spoštoval tudi naš pisatelj, saj je bil med otroki in mladino znan kot« striček baj-baj«.
Tako se je pričel program, ki se je nadaljeval s pozdravnim govorom županje Alenke Štrucl Dovgan, v programu pa so sodelovali tudi mladi iz naše Vremske doline. Na rog je zaigral Jakob Skerbiš iz Zavrhka, na harmoniko pa Ruben Žvab iz Gornjih Ležeč. Naše društvo sta zastopali Lana Furlan in Taja Medved z igranim odlomkom ” SVET PO MERI MLADIH ” in recitalom Ferija Lainščka ” NE BODI KAR NISI ” pod mentorstvom Tjaše Race. Pred kulturnimi točkami je Magajnove misli interpretirala učenka Alena Alibabič pod mentorstvom Lidije Uršič. Moderatorka programa pa je bila Jerneja Škrlj, študentka in predsednica društva TKŠD Mejame iz Dan pri Divači. MFF