POZIV TZS ZA PREDSTAVITEV NAŠEGA KRAJA

Pred tednom dni smo slovenska turistična društva prejela povabilo Turistične zveze Slovenije, da s krajšim prispevkom predstavimo svoj kraj, ki bi bil zanimiv za obisk slovenskih družin.Z velikim veseljem smo v sodelovanju z našimi ponudniki pripravili prispevek, ki naj bi bil objavljen na Radiu Zeleni val. Ta prispevek vam tudi predstavljamo. MFF

VABLJENI V VREMSKO DOLINO

Dobrodošli v Vremski dolini, dolini reke Reke, ki se nahaja med obronki Brkinov in grebenom Vremščice, ki ji domačini pravijo Gora. Nahajamo se v občini Divača, v Krajevni skupnosti Vreme, katero sestavlja devet vasi: Goriče, Famlje, Škofje, Zavrhek, Vremski Britof, Dolnje Vreme, Gornje Vreme, Gornje Ležeče ter Podgrad pri Vremah. Prigode posameznih vasi najdemo v knjigi Franceta Magajne »Žalostne zgodbe o veselih Kraševcih«.
Vremsko dolino krasi neokrnjena narava, del doline je vključen v ožje zavarovano območje Parka Škocjanske jame, zavarovan kot Unescova svetovna kulturna in naravna dediščina.
Ljudje in narava v Vremski dolini so navdihnili tudi bogat pisateljski opus dr. Bogomirja Magajne. V spomin nanj je mimo njegove rojstne hiše v Gornjih Vremah speljana krožna literarna Magajnova pot na Vremščico ( 1026 m). V vasi Famlje se prične tudi tematska pot Pot vodnih zakladov, po kateri se pohodniki sprehodijo mimo kalov in ob reki Reki vse do osrčja Parka Škocjanskih jam.
Center kulturnega dogajanja je Vremski Britof, kjer je podružnična šola Vreme, v bližini pa prenovljena večnamenska stavba nekdanjega rudnika črnega premoga Timav. Tu potekajo raznolike izobraževalne, kulturne in športne prireditve. Za ta družabni del skrbi domače turistično društvo TKŠD Urbanščica s sedežem v Famljah. Organizira tradicionalne pohode, v mesecu marcu Magajnov pohod, v septembru pa pohod in kolesarjenje v okviru Festivala brkinske sadne ceste s prireditvijo kulinaričnih okusov vremsko-brkinskih sadnih dobrot.
Nekoč je bila Vremska dolina tudi dolina mlinov in žag, sedaj v glavnem opuščenih, ker se lastniki niso odločili za njihovo obnovo.
Dolino krasi bogata sakralna dediščina, prijazni in gostoljubni domačini, ostanki pravljičnih gradov- grad Školj ter skrivnostno podzemlje, v katero ponikne reka Reka.
V vasi Škoflje se nahaja Dujčeva domačija s pestro ponudbo za družine, skupine in posameznike, ki iščejo mir in neokrnjeno naravo. Prespijo lahko v apartmajih ali v idiličnem kampu na otokih ob reki Reki. Za svoje goste imajo na voljo tipične kraške specialitete. V vasi je tudi ponudba Mlekarne Beka, ki ponuja kozje mleko, sir in jogurte.
Kratek i čaroben aktivni oddih lahko doživite tudi v Vremskem Britofu, mirni kraški vasici, ki leži v središču doline reke Reke, v vplivnem območju Parka Škocjanskih jam. Nameščeni v udobnem apartmaju, lahko vsak dan izbirate med različnimi kolesarskimi izleti in odkrivate skrivnosten Kras in valovite Brkine, ali obiščete bližnji Trst. Gorski kolesarji in pohodniki boste navdušeni nad Vremščico, vzpon bo poplačan s prelepim razgledom na bližnje in malo bolj oddaljene gorske vrhove ter hribovite Brkine. V Apartmajih Jankovi vam nudimo najem koles, servis in čiščenje koles ter pestro izbiro kolesarskih in peš izletov po okolici.
Pripravilo društvo TKŠD Urbanščica