V DRUŽBI KRAŠKIH FRAJTONARIC

Prireditev”Kulturnega društva kraške harmonike” je potekala v dvorani Krajevne skupnosti v Povirju. Doživeli smo lepo glasbeno prireditev na kateri so se z  glasbenimi točkami predstavili najmlajši začetniki in tudi starejši mladinci, ki so na svoji glasbeni poti z mentorjem Maticem Štavarjem dosegli že zavidljive uspehe, med njimi tudi naš krajan Ruben Žvab. Za sodelovanje na prireditvi so povabili tudi naša igralca Mirana in Mirko z igranim odlomkom ” Dežurna služba”, ki sta nasmejala navzoče v dvorani. Daljše besedilo je napisala Olga Knez, ki ga prilagam v branje, na ogled pa še nekaj fotografij ….. MFF

KRAŠKI FRAJTONAR OŽIVEL IN NAVDUŠIL OBČINSTVO

POVIR – Kulturno društvo Kraška harmonika, ki uspešno deluje že od leta 1986, že vrsto let organizira priljubljeno prireditev Kraški frajtonar. Tokrat se je  (9. 10. 2022) prireditev odvijala v obnovljenem zadružnem domu v Povirju. To je bila po besedah Franka Uršiča, ki že dve desetletji opravlja funkcijo  predsednika KS Povir, prva prireditev po dveh letih kulturnega mrtvila v domu, v obnovo katerega so vložili približno 450 tisoč evrov, čaka pa jih še obnova poda.

Številne ljubitelje glasbe, med njimi tudi častnega člana Kraške harmonike prof. Zorana Lupinca in sežanskega župana Davida Škabarja je pozdravila letos izvoljena predsednica Kraške harmonike Petra Ružič Žvab, ki je nadomestila Danico Pavlič. Poudarila je, da društvo združuje člane vseh starosti in njihova uspešna tekmovanja, na katerih dosegajo zavidljive uspehe. Še posebej so ponosni na 20-članski harmonikarski orkester pod vodstvom Matica Štavarja. Tudi tokrat so člani orkestra poželi obilen aplavz, občinstvo pa ga je namenilo posameznikom od najmlajšega  komaj 6-letnega Aljaža Jelušiča do bolj izkušenih in spretnih s tem  priljubljenim ljudskim inštrumentom. Za glasbeni premor je poskrbel Boris Kuret iz Žirij ki je tudi zvest član harmonikarskega orkestra Kraške harmonike. Tokrat je zaigral na kitaro in zapel pesem Borisa Kopitarja Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi. Občinstvo je razveselil tudi harmonikarji Grega Abram, Ruben Žvab in Maša Škvarča, ki se bodo v Mirni Peči potegovali na tekmovanju za nagrado Lojzeta Slaka.  Ob Abramu in Žvabu pa je v triju zaigral tudi David Križmančič. V začetku meseca je omenjeni trio na Muzikfeštu na Oktoberfeštu v Praprotu v Italiji osvojil 2. mesto občinstva in 1. mesto žirije. Razveseljivo je, da je v društvo veliko mladih, ki posegajo po vidnih nagradah v slovenskem prostoru in zunaj njega. Zahvalili so se tudi mladi napovedovalki Miheli Janežič in skoraj dvourni nastop zaključili s pesmijo v Dolini tihi in Golica. Za smeh pa je poskrbela dramska skupina TKŠD Urbanščica iz Vremske doline s skečem z naslovom Dežurna služba, ki ga je napisal Bojan Podgoršek, zaigrala pa sta ga Mirka Grabljevec in Miran Furlan. Na tradicionalnem Kraškem frajtonarju je bila prisotna tudi predsednica TKŠD Urbanščica, ki  ga že vrsto let vodi predsednica Mirjam Frankovič Franetič in ki si je ime nadela po narcisah, ki ji v Vremski dolini, po kateri poteka tudi Brkinska sadna cesta, imenujejo urbanščice.  Kot je povedal častni član Kraške harmonike prof. Zoran Lupinc je zelo zadovoljen, da se je prireditve udeležilo veliko število mladih perspektivnih godcev. Nastopili so tudi njegovi učenci, ki jih je učil že pred več kot tremi desetletji in so v tem času dosegli zavidljive rezultate in uspehe.

Nastopajočim je čestital Franko Uršič in predal darilce predsednici Kraške harmonike Petri Ružič Žvab v želji, da mladi harmonikaši napredujejo in žanjejo uspehe na tekmovanjih. V društvu, ki šteje preko 100 članov, igrajo člani s Krasa, Brkinov in tudi s Traškega Krasa. Prireditev so sklenili s prijetnim druženjem ob prigrizku in dobri kapljici.

Besedilo in foto:  Olga Knez