VABILO NA POTOPISNO PREDAVANJE

Vabljeni na potopisno predavanje Mateja Trobca z naslovom ” Andi “, v petek, 24.2. ob 18.uri v dvorano Rudnik Vreme v Famljah.

Andi, ki se raztezajo na razdalji več kot 7000 km, so z naskokom najdaljša gorska veriga na svetu. Cordillera Huayhash so seveda le majhen delček tega. A kljub temu je 40 km dolgo in 15 km široko gorstvo veličastno. Najvišji vrhovi preko 6600 m in strme stene, preko katerih se lomijo ledeniki v jezera spodaj. Prizori, ki očarajo in se vtisnejo v spomin.

Okoli gorstva pa poteka dobrih 100 km dolga krožna pot, ki velja za enega najtežjih trekingov na svetu. Ne samo, da se ves čas gibaš na višinah med 4000-5000 m, tu ni nobenih koč, kjer bi lahko prespal ali jedel. Šotor za spanje, kot tudi vse zaloge za 8-10 dni je potrebno nositi s seboj. 

Večina se jih podaja na pot v organizirnih skupinah s turistično-avanturističnimi agencijami. Če se odločiš za lastno organizacijo, pa je vsa stvar še bolj zanimiva. V (post)koronskem času je že sama logistika svojevrsten podvig, vsa turistična ponudba je šla za kakih 10-20 let nazaj. Po drugi strani pa to niti ni tako slabo – vse skupaj je precej bolj pristno.